thu.nokila@yahoo.com
/
02532913551
افتتاحیه سایت تولید بیسکوئیت افترسون به نانه

افتتاحیه سایت تولید بیسکوئیت افترسون به نانه

انواع بیسکویت

بیسکویت ها عمدتاً‌ به دو دسته تقسیم بندی می شوند :‌ 1) بیسکویت های نرم که خمیر آنها مستقیماً قالب زنی می شود و حداقل 17 درصد چربی دارند. 2) بیسکویت های سخت که خمیر آنها ابتدا پهن می شود و سپس قالب زنی می شود و حد اقل 11 درصد چربی دارند . دسته بندی دیگر شامل: الف) با رطوبت کم ب) انواع حاوی کرم مرطوب همچون مربا که رطوبت بالاتری دارند بیسکویتهای با رطوبت کم از نظر میکروبیولوژیکی مقاوم هستند و با گذشت زمان اگر چه از نظر بافت تغییر می کنند ولی برای سلامتی مضر نیستند.

ویژگی های بیسکویت :

ویژگی های بیسکویت بیسکویت باید دارای پخت کافی و یکنواخت بوده، سوختگی، لک، ترک خوردگی، تاول زدگی در آن مشاهده نشود. دارای تردی و بافت مناسب باشد. باید دارای مزه و بوی مطلوب و عادی بوده و فاقد بو و مزه خارجی غیر از بیسکویت باشد. در بسته بندی کاملا محفوظ و محکم بسته بندی شده باشد. بر روی بسته کلیه اطلاعات ذیل مطابق، با قوانین معاونت غذا و دارو و اداره استاندارد ، درج شده باشد: * نوع و نام فرآورده * نام و نشانی کامل محل تولید * نام مواد متشکله * وزن خالص* شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی * شماره سری ساخت * تاریخ تولید و انقضاء مصرف به ماه و سال * شرایط نگهداری * عبارت ساخت ایران * شماره و مهر پروانه استاندارد

ارزش تغذیه ای بیسکویت :

مغزها: غنی از ویتامین E ، پتاسیم و حاوی مواد معدنی زیادی که شامل Zn,Mg,Fe,Ca است، هستند. همچنین منبع خوبی از فولات ها، نیاسین ، ویتامین های گروه B ، پروتئین و فیبر نیز می باشند. همچنین دارای مقدار زیادی چربی و کالری است. بادام زمینی نیز دارای ترکیبات فلاوونوئیدی است که خاصیت آنتی اکسیدان در بدن دارند. فندق منبع سرشاری از ویتامین E است که یک آنتی اکسیژن بسیار مفید است که قادر به جلوگیری از سرطان ، دیابت و سفت شدن مفاصل (آرتروز) می باشد.

بسته بندی مناسب بیسکویت :

بسته بندی مناسب بیسکویت بسته بندی بیسکویت بایستی مقاوم به حرارت باشد، مقاومت خوبی در مقابل نفوذ چربی به داخل بسته داشته باشد، فشارهای وارد شده به بسته را به داخل بسته منتقل ننماید و عطر و بوی خاص آن بالاخص بعد از چاپ بسیار کم و نامحسوس باشد برای بسته بندی باید از جعبه های مقوایی فلزی، لفاف های آلومینیومی، سلوفان، پلی اتیلن، کاغذهای پوشش دار مخصوص و سایر مواد مجاز بسته بندی مواد غذایی استفاده نمود. سطح داخلی جعبه یا کارتن که در تماس با بیسکویت است باید مانع جذب روغن بوده و یا دارای لایه داخلی مناسب و مجاز برای بسته بندی باشند .

بهترین اوزان بسته بندی جهت حفظ کیفیت بیسکویت 200 گرم ،300 تا 500 گرم (در بسته بندی خانواده ) است و بندرت در حجم های بالاتر ارائه می شود. بهترین شکل ممکن برای بسته بندی بیشتر ، بسته بندی نمودن محصول در بسته های کوچک و قرار دادن آنها در یک بسته بندی بزرگتر است تا علاوه بر حفظ کیفیت محصول مصرف آنها ساده تر باشد . بسته بندی های حجیم که در یک پلاستیک یا کارتن به بازار عرضه می شوند به دلیل با ز شدن بسته برای مدت طولانی و جذب انواع آلودگی ها از محیط ، مطلوب نبوده و سالم نیست .

امروزه بهترین و مناسبترین نوع بسته بندی بیسکویت ، بسته بندی چند لایه است که از پلی پروپیلن که لایه محافظ خوبی در مقابل رطوبت است یا سلوفان و یک لایه کاغذ ساده یا کنگره دار که بتواند ضربات وارد شده به بسته را تحمل نماید و به بیسکویت منتقل ننماید و یک لایه فیلم انعطاف پذیر مقاوم به انتقال چربی ، تشکیل شده است . در کنار این بسته بندی سه لایه ، انواع دو لایه که از سلولز متالایز شده یا OPP است نیز به عنوان یک لایه محافظ خوب استفاده می کنند.

یک بسته در ضمن آنکه بطور معمول محصول را حمل و نقل می کند. یک وسیله جهت اطلاع رسانی به مصرف کننده در ارتباط با ترکیبات تشکیل دهنده محصول ، نوع محصول ، شرکت تولید کننده ، وزن ، مدت زمان ماندگاری محصول ، شرایط نگهداری ، ارزش تغذیه ای محصول است که بایستی مطابق با قوانین اداره نظارت بر مواد غذایی باشد . بایستی شماره پروانه ساخت محصول کاملاً واضح باشد و دارای ظاهری جذاب بوده و رنگ ظاهری بسته مطلوب و یکدست باشد  .

ماندگاری بیسکویت :

ماندگاری بیسکویت مدت زمان ماندگاری محصول کاملاً به نوع فرمولاسیون، نحوه فرآیند ، خنک کردن ، بسته بندی و شرایط نگهداری بستگی دارد . عمدتاً بیسکویتها را از نظر رطوبت به دو گروه تقسیم می نمایند : الف) با رطوبت کم ب) انواع حاوی کرم مرطوب همچون مربا که رطوبت بالاتری دارند بیسکویتهای با رطوبت کم از نظر میکروبیولوژیکی مقاوم هستند و با گذشت زمان اگر چه از نظر بافت تغییر می کنند ولی برای سلامتی مضر نیستند. در شرایط متعادل دما و رطوبت در محیطی خشک و خنک ، دور از مواد معطر و خشکبار ، بیسکویت را در یک بسته بندی مرغوب و محافظ برای حداکثر یکسال می توان نگهداری نمود.

تغییراتی که در طول ذخیره سازی رخ می دهد ، اثر بر روی تردی ، عطر و طعم و خصوصیات ظاهری محصول است .این تغییرات بقدری آرام رخ می دهد که مصرف کننده را متقاعد می سازد که این محصول مطلوب جهت مصرف است . محصولات با رطوبت بالاتر سریعتر دچار فساد می گردند ، از طرفی اگر شرایط نگهداری مناسب نباشد رطوبت بر روی عطر و طعم محصول نیز اثر می گذارد .

تغییر عطر و طعم :

می تواند ناشی از بسته بندی نامناسب و یا قرار دادن محصول در کنار دیگر محصولات معطر و جذب عطر و بو از آنها باشد.

جابجایی چربی :

چربی مخلوطی از گلسیریدهای با وزن مولکولی متفاوت و درجه حرارت کریستالیزاسیون مختلف است تغییرات ناگهانی و زیاد در درجه حرارت در طول ذخیره سازی اغلب موجب جابجایی فاز مایع چربی می شود که این چربی به سطح بیسکویت منتقل می شود و با کاهش دما ، کریستاله شده که موجب تغییر رنگ و گاه سفیدک زدن (شبیه به کپک زدن ) بر روی سطح بیسکویت می شود که افراد را به اشتباه می اندازد و این ذهنیت اشتباه را ایجاد می کند که بیسکویت کپک زده است ، در صورتی که در رطوبت پائین بیسکویت، احتمال کپک زدن بسیار ناچیز و یا حتی غیر ممکن است .

ماندگاری بیسکویت (تغییرات شیمیایی) :

توسعه بد طعمی : طعم های نامطلوب ناشی از اکسیداسیون جزیی چربی ها ممکن است رخ دهد ، گسترش این طعم به حضور رطوبت و نور مستقیم بستگی دارد . در برخی محصولات کمی قلیایی (مانند چوب شور) گاه طعم نامطلوبی شبیه به طعم صابون ایجاد می شود . گاهی در اثر اکسید شدن آجیل هایی که در شکلات بکاررفته اند نیز عطر و طعم تندی ایجاد می شود . گاه این مسئله می تواند ناشی از نوع روغن مصرفی نیز باشد . جذب عطر از محصولات مجاور نیز بر روی عطر و طعم محصولات بالاخص انواعی که بسته بندی بیسکویت حجیم بوده و در کارتن با یک پوشش ساده پلاستیکی بسته بندی می شوند ، اثر بگذارد. برخی ویتامین ها به تدریج کاهش می یابد : درجه حرارت بالا باعث تسریع در کاهش ویتامین ها می شود.

ماندگاری بیسکویت ( تغییرات فیزیکی) :

در طول ماندگاری محصول به تدریج تغییرات زیر در محصول رخ می دهد: کاهش تردی : که ناشی از جذب رطوبت در محصول است ، بیسکویت محصولی جاذبه الرطوبه است بنابراین بایستی در محیطی خشک و عاری از رطوبت در یک بسته بندی مناسب و مقاوم به انتقال رطوبت ، نگهداری شود. کاهش رنگ سطحی بیسکویت : کریستاله شدن چربی در سطح می تواند منجر به تغییر رنگ محصول شود و گاهی آن را به سمت سفیدی هدایت نماید ، در مواردی نیز کاهش رنگ می تواند ناشی از جذب رطوبت در محصول باشد.

ماندگاری بیسکویت عواملی که منجر به افزایش ماندگاری محصول می شوند عبارتند از :

* فرمولاسیون مطلوب ( استفاده از مواد اولیه درجه یک با کیفیت بالا : مانند استفاده از روغن های با ترانس پائین که خاصیت سرطان زایی نداشته و برای بدن بسیار مفید می باشد) ، بکار بردن شیرخشک مطلوب و انواع مغزها در کرم بیسکویت های کرمدار شکلاتی ، استفاده از پودر کاکائو مطلوب ، سرعت عمل در تولید ، نوع فرآیند، خشک شدن مناسب بیسکویت قبل از بسته بندی ، بهداشتی بودن خط تولید ، بسته بندی مناسب و محافظ . ، نگهداری در شرایط مناسبی از نظر دما ، رطوبت ، نور و اکسیژن به این معنا که بایستی در محیطی خنک C˚25 ، رطوبت پائین در حدود رطوبت نسبی 35% ، بدور از نور مستقیم خورشید ، در بسته بندی مقاوم در مقابل تبادل اکسیژن و رطوبت ( بسته بندی چند لایه ) و دور از مواد معطر ( چایی ، مواد شوینده ، صابون ها و غیره ) و دور از خشکبار (خشکبار اغلب دارای لاروها یا حشرات ریزی هستند که قادرند بسادگی از کناره های بسته با حرکات چرخشی خود را وارد بسته نمایند و به تدریج در محیط مناسب بسته بندی رشد کرده و ایجاد آلودگی نمایند ).

معایب بیسکویت :

معایب بیسکویت علاوه بر موارد بیان شده ممکن است در اثر عوامل مختلف بیسکویت دچار تغییر طعم و ظاهر گردد که عبارتند از: در اثر مصرف نامناسب از مواد پوک کننده ممکن است طعم تلخی در بیسکویت ایجاد گردد. مصرف کم روغن و یا استفاده از ارد نامطلوب منجر به سفتی بیش از حد بیسکویت می شود. شرایط نا مناسب خنک کردن و بسته بندی و حمل و نقل می تواند منجر به ترک خوردن محصول شود. تیرگی رنگ محصول می تواند ناشی از نامناسب بودن ارد مصرفی، پخت بیش از حد محصول، مصرف زیاد از حد مواد پوک کننده و بکاربردن رنگ های مصنوعی باشد. مصرف بیش از حد مواد پوک کننده منجر به ایجاد سوزش در معده می کند.

جایگاه بیسکویت به عنوان غذا :

جایگاه بیسکویت به عنوان غذا امروزه در اغلب کشورهای دنیا بیسکویت به عنوان یک میان وعده غذایی سالم معرفی شده است . این محصول برای افراد مختلف به دلایل متعدد مناسب است . افرادی که گیاهخوار هستند و تمایلی به خوردن محصولات حیوانی ندارند بسادگی می توانند آن را مصرف کنند . به دلیل داشتن شیر خشک ، تخم مرغ و بافت مناسب و نرم و سادگی حل شدن در شیر برای نوزادان از 9 ماهگی به بعد می تواند یک میان وعده غذایی سالم باشد. افراد خردسال تا سالمند جهت تامین انرژی خود می توانند بدون نگرانی از جهت داشتن مواد افزودنی یا ترکیبات رنگی یا شیمیایی و مواد نگهدارنده آن را مصرف نمایند.

به دلیل داشتن آرد، تخم مرغ، شکر ، روغن، پودر نارگیل، پودر کاکائو و ترکیبات دیگر می تواند به عنوان یک میان وعده سالم وکامل مصرف شود. بیسکویت مناسب برای افراد دیابتی به نحوی طراحی شده است که قند آن ناچیز و یا صفر است و جهت شیرین نمودن محصول از شیرین کننده های الکلی همچون سوربیتول، ایزومالت و غیره که طبیعی و بی ضرر هستند و نیازی به انسولین ندارد ( اکثر این شیرین کننده ها به صورت طبیعی در میوه ها موجود هستند)، استفاده می شود.

مزایای بیسکویت نسبت به دیگر محصولات مشابه ( کیک، کلوچه و ..) :

مزایای بیسکویت نسبت به دیگر محصولات مشابه ( کیک، کلوچه و ..) ‌چون غالب میکرواورگانیسم ها در حضور رطوبت امکان رشد دارند و رطوبت بیسکویت بسیار پائین و معمولاً کمتر از 3 درصد می باشد ، به همین دلیل در بیسکویت نیازی به استفاده از مواد نگهدارنده نیست و درمقایسه با محصولات مشابه در آن از هیچ نوع ماده نگهدارنده ای استفاده نمی شود و همین امر سالم تر بودن بیسکوئیت را اثبات می نماید. ‌به علت داشتن رطوبت بسیار پائین ، زمان نگهداری آن بسیار بالا است و می توان تا یک سال آن را نگهداری نمود . به علت داشتن آرد گندم ، شکر روغن نباتی می توان نیاز به کربو هیدرات، چربی و پروتئین های ضروری را به عنوان یک میان وعده کامل برطرف نماید .

توصیه بهداشتی به مصرف کنندگان :

توصیه بهداشتی به مصرف کنندگان از خرید محصولات بدون نام ونشان جدا خودداری فرمایید. از خرید محصولاتی که در بسته بندی های حجیم عرضه شده اند و به مدت طولانی در معرض هوا و آلودگی ها بوده اند خودداری کنید. در زمان خرید به تاریخ تولید و انقضاء محصول و شماره پروانه ساخت دقت کنید. در کودکان بهتر است به عنوان میان وعده و حداقل 5/2 ساعت قبل از وعده اصلی غذایی مصرف گردد که ایجاد سیری حاصل از خوردن بیسکویت مانع خوردن غذای اصلی کودکان نشود .

بعلت داشتن شکر ، آرد و روغن ، خمیر آن پس از خوردن به دندانها می چسبد و به تدریج منجر به پوسیدگی دندان می شود و بنا براین پس از مصرف بایستی به بهداشت دهان و دندان توجه کرد. بعلت داشتن حداقل 18 درصد قند ، توصیه می شود بیماران دیابتی با احتیاط آن را مصرف نمایند قابل ذکر است که این میزان قند آن در مقایسه با قند موجود در محصولات مشابه کمتر می باشد ، با این وجود ترجیحا از بیسکویت بدون شکر یا بدون قند که مناسب افراد دیابتی است، استفاده نمایند. بعلت داشتن حداقل 17درصد چربی از نوع هیدروژنه در بیسکویت های نرم توصیه می شود بیماران قلبی با احتیاط مصرف نمایند توصیه بهداشتی به مصرف کنندگان

بعد از مصرف بیسکویت، برای حفظ کیفیت باقیمانده آن، درب بسته را کاملا بسته و در محیطی خشک و خنک و دور از خشکبار و مواد معطر نگهداری نمایید. (هرگز بیسکویت را در یخچال نگهداری ننماید ، زیرا عطر مواد موجود در یخچال را به خود جذب می کند). بیسکویت محصولی ترد است ، بنابراین از وارد شدن هرگونه ضربه به آن خودداری نمایید. توصیه بهداشتی به مصرف کنندگان

نظرات کاربران پیرامون این مطلب

انصراف از پاسخ به کاربر
 
دریافت اخبار

ثبت در خبرنامه